08. Čvn 2022

Bezpečnější jídlo, lepší zdraví

Světový den bezpečnosti potravin

Na 7. června 2022 připadlo již čtvrté výročí Světového dne bezpečnosti potravin, který ustanovila Světová zdravotnická organizace (WHO) a které pro letošní rok spojila s mottem „Bezpečnější potraviny, lepší zdraví“.

Přinášíme vám proto překlad článku Mag. Elisabeth Voltmer, která se na tuto problematiku v rámci network partnerů Quality Austria specializuje.

Vzhledem k událostem posledních let, ale i nedávným globálním politickým událostem je bezpečnost potravin stále důležitější. Svět se změnil: v části Evropy zuří válka, pociťujeme důsledky pandemie a změny klimatu, prohloubila se sociální nerovnováha. Navíc je zde nedostatek surovin a masivní zdražování, které zatěžuje jak potravinářský průmysl, tak ve svém konečném důsledku i koncové spotřebitele

Bezpečnost potravin musí být nejvyšší prioritou

Světový den bezpečnosti potravin si klade za cíl zvýšit povědomí o tom, že každý, ať už jde o jednotlivce nebo zaměstnance potravinářské společnosti, má odpovědnost za zlepšení bezpečnosti potravin a minimalizaci nemocí přenášených potravinami. Dr Yamamoto, náměstek generálního ředitele WHO, zdůrazňuje, že „...každý rok onemocní kontaminovanými potravinami 1 z 10 lidí na celém světě.“ I když se zdá, že alimentární nemoci nemají v Rakousku až tak velký význam, jejich zátěž pro veřejné zdraví je mezinárodní. Podle údajů WHO je dokonce srovnatelná s malárii nebo HIV-AIDS. Bezpečnost potravin se musí stát prioritou. Jednoznačnou snahou, aby na celém světě umíralo méně dětí na průjmy, lidé byli zdravější a produktivnější z dlouhodobého hlediska a aby se snížil tlak na náš zdravotní systém.

Systematický přístup zajišťuje strukturu, přehlednost a orientaci

Je důležité začlenit bezpečnost potravin do každodenních činností všech článků v potravinovém řetězci a zacházet s potravinami s odpovídající a náležitou péčí, chránit cenné přírodní zdroje a předcházet plýtvání. K tomu je nezbytné ukotvit ve firmě odpovídající povědomí a kulturu bezpečnosti potravin a zavést systémy, které usnadní plnění potřebných specifikací, nabídnou rámec pro neustálé zlepšování a poskytnou odpovědným zaměstnancům orientaci a přehlednost.

Zavedení účinného systému řízení bezpečnosti potravin může podnikům pomoci zajistit bezpečnost produkovaných potravin ve všech jejich fázích výroby.

Nezávislé audity sledují, do jaké míry jsou požadavky norem a standardů ve firmách uplatňovány a účinně implementovány do praxe. Jasná hodnotící kritéria umožňují nejen objektivní posouzení a klasifikaci příslušné společnosti - v případě potřeby ve srovnání s jinými společnostmi - ale také poskytují informace o individuálním vývoji organizace ve srovnání s předchozími audity.

Quality Austria podporuje potravinářské společnosti při zavádění a udržování efektivního systému řízení bezpečnosti potravin.

Jako kompetentní a spolehlivý partner proto nabízí audity založené na všech důležitých standardech a normách bezpečnosti potravin, které provádějí výhradně zkušení a vysoce kvalifikovaní auditoři v oboru.

 

výběr souvisejících standardů, certifikací:

produktová skupina:

náš tip:

Pokud máte zájem o in-house kurz Bezpečnost potravin,  ozvěte se nám prosím na: náš email.  Rádi pro vás vytvoříme nabídku na míru.

08. Lis 2022

Série článků od 3 odborníků: část 3.

Osvědčené postupy Siemens

24. Říj 2022

HACCP Rev. 2020

Zveřejněny nové pokyny EU k zavádění systémů řízení bezpečnosti potravin

17. Říj 2022

14. říjen Světový den standardizace

Jak nás normy přibližují k cílům udržitelného rozvoje

23. Zář 2022

Bezplatný webinář 29. 9. 2022

První ze série webinářů "Firmy a kvalita - osvědčená řešení" (v německém jazyce)

21. Zář 2022

Série článků od 3 odborníků: část 2.

Podpora digitalizace prostřednictvím integrovaného systému řízení

15. Zář 2022

GRI – globální iniciativa pro podávání zpráv

Nová verze standardu GRI

29. Srp 2022

Quality Austria získala ocenění kununu Top Company 2022

Oblíbený zaměstnavatel

25. Srp 2022

Série článků od 3 odborníků: část 1.

Digitální dvojče

09. Srp 2022

Co jsme se v posledních letech dozvěděli o digitalizaci

Digitalizace - získané zkušenosti

24. Čvn 2022

5 kamenů úrazu, kterým je třeba se vyhnout

Na co dát pozor při zavádění systému řízení

16. Čvn 2022

9. červen Světový den akreditace

Udržitelnost ekonomického růstu & životní prostředí

20. Kvě 2022

Online workshop 6. 6. 2022

ISO 27002:2022

+420 733 180 494